Trage achterbenen/ sloom paard:

Bij paarden met een "traag" achterbeen, een lange pas achter of een wat sloom terughoudend paard, gelden over het algemeen dezelfde tips.Deze paarden dienen enorm goed voor het been gemaakt te worden, zodat zij leren om "voorwaarts te denken".De grootst gemaakte fout hierbij is dat het paard een voortwaartse hulp krijgt en een hulp om te stoppen krijgt.Veel ruiters gaan namelijk niet mee met hun handen bij een voortwaarse overgang.Een paard die bijvoorbeeld in draf gaat zal z'n neus iets meer naar voren rekken om de overgang te kunnen maken en dan is het belangrijk dat de ruiter meegaat met de hand.Ook is het belangrijk dat de ruiter aanvult met het been na iedere overgang zowel voorwaarts als terug om het achterbeen te blijven activeren en het paard naar de hand toe te blijven rijden.

Ook als het paard wat ronder ingesteld word in een voorwaartse overgang is het belangrijk dat de ruiter meegaat met de hand zodat het paard ook weer direct het neusje kan uitschuiven.Zelfs bij kleine tempowisselingen is dit belangrijk en een ruiter met een goede verbinding zal dit ook voelen aan zijn paard.Daanaast is het belangrijk dat het dier direct vertrekt op de beenhulp, dus als ruiter houdt het paard niet tegen met de hand. Dan is het been geven en het paard dien direct te vertrekken, als het niet reageert is het bij zulke paarden direct een tikje op de kont zodat er een reactie naar voren komt! Een bok reactie is geen goede reactie, maar bekijk eerst waarom het paard dat doet. Is het dominant? dan een iets hardere tik geven totdat de gewenste voorwaartse reactie komt en dan direct belonen! nooit een paard afstraffen of hard slaan.Soms bokt het paard omdat hij niet voorwaarts kan, vaak is dat dan een strenge ruiterhand, een ruiter die tegenwerkt in het zadel, zere,rug, zere benen etc. Al deze dingen moeten eerst in orde zijn voordat er van het paard de gewenste reactie verlangd kan worden. Soms probeert een paard te communiceren dmv een bok, trap e.d. Sommige paarden trappen naar het been, eerst oorzaken gaan uitsluiten. Soms hebben paarden hebben buikpijn (maagzweren) of kunnen niet weg omdat ze voor opgesloten zijn door de ruiterhand. Het is niet eerlijk om een paard een tik te geven terwijl het er niets aan kan doen.Op die manier raken paarden gefrustreerd, angstig en kunnen er gedragsproblemen ontstaan met als gevolg paarden met mentale of fysieke pijn die daardoor gevaarlijk kunnen worden.

Een paard die met zijn achterbenen een grotere pas maakt dan met zijn voorbenen noemen we een paard met een traag achterbeen.Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar vereist wel weer een ander soort training.Het mooiste is als een paard zowel voor als achter een gelijke pas maakt, zo'n paard loopt namelijk in evenwicht en automatisch meer in tact.Zulke paarden kunen ook zo getraind worden dat ze een steeds mooier voorbeengebruik krijgen naarmate ze achter meer leren dragen.

Paarden die voor een grotere pas maken dan achter vereisen ook een andere training.Deze paarden zullen meer moeten leren dragen, dat doe je door ze in een actief langzaam tempo te laten lopen zonder dat ze over hun tempo lopen en met de juiste verbinding en aanleuning.

Terwijl een trager paard vaak makkelijker draagt, voor die paarden is het belangrijk dat ze voornamelijk achter klein en actief leren lopen, maar daarbij dus ten alle tijde actief blijven en voorwaarts blijven denken.Zonder dat ze "over" hun tempo gejaagd worden.

Impuls betekent niets anders dan de actieve voorwaartse drang van een paard, wat in de praktijk betekend dat het paard  ten alle tijden naar voren wilt op de eerste beenhulp van de ruiter.Maar ook in een overgang terug actief zijn achterbenen eronder blijft zetten zonder dus harder te gaan.Let wel, dit kan alleen als een ruiter de overgang op de zit rijdt met een goede verbinding.Iedere overgang die op de hand word gemaakt, daar breekt een paard achter van af.Dat wil zeggen, de achterbenen kunnen niet goed meer doortreden en blijven dus letterlijk achter.

 Rug wegdrukken

Hier drukt het paard z'n rug weg,en blokkeert daardoor in de beweging van achter naar voor.Er is ook te zien dat de ruiter uit het zadel wordt gedrukt omdat het paard z'n rug strak houdt.