TRAGE ACHTERBENEN/SLOOM PAARD:

Bij paarden met een "traag" achterbeen, een lange pas achter of een wat sloom terughoudend paard, gelden over het algemeen dezelfde tips.Deze paarden dien je enorm goed voor het been te maken, zodat zij ten alle tijden: "voorwaarts denken".De grootst gemaakte fout hierbij is dat het paard een voortwaartse en een hulp om te stoppen tegelijk krijgt.Veel ruiters gaan namelijk niet mee met hun handen bij een voortwaarse overgang.Een paard die bijvoorbeeld in draf gaat zal z'n neus iets meer naar voren rekken om de overgang te kunnen maken en dan is het belangrijk dat de ruiter meegaat met de hand.En het is belangrijk dat de ruiter aanvult met het been na de overgang.

Ook als het paard wat ronder ingesteld word in een voorwaartse overgang is het belangrijk dat de ruiter meegaat met de hand zodat het paard ook weer direct het neusje kan uitschuiven.Zelfs bij kleine tempowisselingen is dit belangrijk en een ruiter met een goede verbinding zal dit ook voelen aan zijn paard.Daarbij is het belangrijk dat zo'n dier direct vertrekt op de beenhulp, dus als je zeker weet als ruiter zijnde dat je hem niet per ongeluk met je hand tegenhoud.Dan is het been geven en het paard dien direct te vertrekken, en als hij niet reageert is het bij zulke paarden direct een tikje op de kont zodat er een reactie naar voren komt! Een bok reactie is geen goede reactie, maar bekijk eerst waarom het paard dat doet! is hij dominant? dan een iets hardere tik geven totdat de gewenste voorwaartse reactie komt en dan direct belonen! nooit een paard afstraffen of hard slaan.Soms bokt het paard omdat hij niet voorwaarts kan, vaak is dat dan een strenge ruiterhand, een ruiter die tegenwerkt in het zadel, zere,rug, zere benen etc. Al deze dingen moeten eerst in orde zijn voordat je van het paard de gewenste reactie kunt verlangen! Vaak probeert een paard je wat te vertellen met een bok, of een trap.Sommige paarden trappen naar het been, eerst oorzaken gaan uitsluiten, sommige paarden hebben buikpijn of kunnen weer niet weg omdat ze voor opgesloten zijn! het is nooit eerlijk om zo'n paard een tik te geven terwijl hij er niets aan kan doen.Op die manier krijg je gefrustreerde paarden en ontstaan er gedragsproblemen, met als gevolg gevaarlijke paarden en paarden met mentale en fysieke pijn!

Een paard die met zijn achterbenen een grotere pas maakt dan met zijn voorbenen noemen we een paard met een traag achterbeen.Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar vereist wel weer een wat andere training.Het mooiste is als een paard zowel voor als achter een gelijke pas maakt, zo'n paard loopt namelijk in evenwicht en dat is het makkelijkst zowel voor paard als ruiter.Zulke paarden kun je als ruiter ook zo trainen dat ze een steeds mooier voorbeengebruik krijgen naarmate ze achter meer leren dragen.Paarden die voor een grotere pas maken dan achter vereisen ook een andere training.Deze paarden zullen meer moeten leren dragen, dat doe je door ze in een actief langzaam tempo te laten lopen zonder dat ze over hun tempo lopen en met de juiste verbinding en aanleuning.

Terwijl een trager paard vaak makkelijker draagt, voor die paarden is het belangrijk dat ze voornamelijk achter klein en actief leren lopen, maar daarbij dus ten alle tijde actief blijven en voorwaarts blijven denken.Zonder dat ze "over" hun tempo gejaagd worden.

Impuls betekent niets anders dan de actieve voorwaartse drang van een paard, wat in de praktijk betekend dat het paard  ten alle tijden wilt verruimen op de eerste hulp van de ruiter.Maar ook in een overgang terug actief zijn achterbenen eronder blijft zetten zonder dus harder te gaan.Let wel, dit kan alleen als een ruiter de overgang op de zit rijd met een goede verbinding.Iedere overgang die op de hand word gemaakt, daarvan breekt een paard achter af.Dat wil zeggen, de achterbenen kunnen niet goed meer doortreden en blijven dus letterlijk achter.

 

 

 

 Rug wegdrukken

Hier drukt het paard z'n rug weg,en blokkeert daardoor in de beweging van achter naar voor.Je ziet ook dat de ruiter uit het zadel word gedrukt omdat het paard z'n rug strak houd.