Lengtebuiging en rechtrichten aan de dubbele longe:

 

Een hele fijne manier om een paard rechter te krijgen, en soepeler in de lengtebuiging is longeren aan de dubbele longe. Op deze manier kun je een paard onbelast trainen, en de spieren gymnastiseren en sterker maken. Dit helpt ook heel erg als een paard bijvoorbeeld weer opgebouwd moet worden na een {rug} blessure, extreme scheefheid, kissing spines of opbouw naar aanloop van een keuring, zadelmak maken. In deze gevallen is het wel belangrijk dat dit door een specialist gedaan word met ruime ervaring.


Het is ook een voordeel om te gebruiken als je als ruiter nog niet zover bent, trainen vanaf de grond kan iedereen leren en dan zit een wat minder ontwikkeld ruiterlijf niet in de weg.


Let op, ik leg graag wat training tips uit..maar het is wel verstandig om eerst een paar lessen te nemen met de dubbele longe voordat je er zelfstandig mee aan de slag gaat. Het lijkt namelijk makkelijker dan het is, en vooral je houding ten opzichte van het paard en het mee gaan in de beweging van je hand door middel van je lichaamspositie is belangrijk. Het is ook verstandig om ermee te beginnen in een afgesloten ruimte zoals een longeerbak of een afgezette rijbak.


Mijn persoonlijke voorkeur wat betreft het longeren aan de dubbele longe, betreft het longeren door middel van een "schoftje"  / longeersingel met ogen aan de zij/ bovenkant waar de longeerlijnen makkelijk doorheen kunnen glijden.


Daarnaast heb je nodig, een dubbele longe ,hoofdstel en longeerzweep.
Voor de veiligheid knip ik de dubbele longe altijd doormidden, want anders krijg je lussen..en als je nog niet heel handig bent in de longe vast houden kun je met een voet in een lus terecht komen en dat kan gevaarlijk zijn. Op deze manier kun je de resterende longe gewoon op de grond laten hangen zodat je je kunt concentreren op het longeren zelf. Dat is immers al lastig genoeg.
De manier van bevestigen van de longe hangt van het paard af, daarbij is het belangrijk om te kijken naar de bouw. {loopt het paard graag te diep?, of loopt het graag te hoog met het hoofd?} en ook het trainingsniveau daarbij van belang.
Over het algemeen is het in het begin het beste om de longe via de achterhand gezien door de bovenste ogen van de longeersingel te doen, dan van binnen naar buiten door de bitringen te doen en te bevestigen aan het stuk tussen de singel en longeersingel.
Bevestiging een, voor een paard die nog moet leren ontspannen aan de longe en nog niet gewoon is aan nageeflijkheid is dit het beste om mee te beginnen.
Bevestiging twee, bij een paard wat snel achter de teugel kruipt, of te diep komt is dit fijner,
" frameborder="0" allowfullscreen>
Als je begint met longeren dan is het net als met het rijden belangrijk om het skala der ausbildung te volgen. {al mix ik die even een beetje door elkaar, afhankelijk van het paard}
Stap een is er om er voor te zorgen dat het paard ontspannen en gehoorzaam is, sommige paarden zijn in het begin erg gespannen..die dieren kun je het beste eerst even wat laten draven en galoperen zonder wat van ze te vragen zodat ze wat spanning af kunnen laten vloeien. Andere dieren zijn wat flegmatiek, en voor die dieren is het belangrijk om gelijk vanaf het begin af aan goed geactiveerd te worden. Met longeren is je zweep "je been" dus is het belangrijk om je paard "aan de zweep" te krijgen net als dat je hem aan het been rijdt {zie hoofdstuk aan het been}.
 
Het belangrijkste bij het longeren aan de dubbele longe is om het paard goed van achter naar voor, over de rug te laten lopen zodat het beide achterbenen even actief onder het lichaam zet. { het begin van het rechtrichten}
Daar door word het paard nageeflijk en ben je als longeur in staat om aanleuning te creeren, dit is wel een lastig stukje..want om dit goed te kunnen is het belangrijk om heel erg mee te gaan in de beweging van het paard door middel van mee te lopen. En daarbij niet je drijvende positie kwijt te raken, dus altijd zorgen dat je bij de middenhand/ achterhand van het dier blijft zonder het contact met de mond te verliezen. 
Als je dit voor elkaar kunt krijgen, en je hebt het paard van achter naar voren lopen met aanleuning dan heb je controle over de schouders. Je kunt dan iets stelling gaan vragen waardoor je lengtebuiging krijgt en het paard het achterbeen vanuit de heup onder de massa zet. Op deze manier kun je je paard dus in die banaanvorm { zie hoofdstuk lengtebuiging en rechtrichten} stellen en daarmee de spieren aan de korte kant oprekken en het paard op die manier steeds rechter maken. Als je paard vrij recht is, dan kun je daarna bezig aan de dubbele longe met een stukje verzameling. Dit kun je gaan doen door meer te gaan schakelen met je paard, afhankelijk van de bouw van je paard zul je bij de een iets meer moeten werken aan het dragen en bij de andere aan het scherp maken , of verbinding blijven houden.
 
Als laatste kun je een paard ook zijgangen aanleren door deze manier van longeren, je kunt beginnen met het "schenkelen" aan te leren.
Dan vraag je contrastelling terwijl je je binnenhand mee geeft waardoor het paard als ware haaks op de omheining loopt, door hem actief te houden krijg je dat het paard op 3 sporen gaat lopen. Als een paard dat snapt dan heb je al een begin met de zijgangen gemaakt en kun je hem daarna leren wijken.
 
.