Lengtebuiging en rechtrichten aan de dubbele longe:

Een hele fijne manier om een paard rechter te krijgen, en soepeler in de lengtebuiging is longeren aan de dubbele longe. Op deze manier kan een paard onbelast getraind worden, en de spieren gegymnastiseerd en sterker gemaakt worden.Dit kan oook erg fijn zijn als een paard bijvoorbeeld weer opgebouwd moet worden na een (rug) blessure, extreme scheefheid, kissing spines of in de opbouw naar aanloop van een keuring. Ook voor het zadelmak maken kan het helpen om een paard alvast de stuurhulpen te leren en te leren vertrouwd te raken met de hulpen. In dat geval is het wel echt belangrijk dat het door een zeer ervaren persoon gedaan wordt. 

Het kan ook een manier zijn om het paard goed te trainen als de ruiter nog niet zover is, trainen vanaf de grond kan iedereen leren en dan zit een wat minder ontwikkeld ruiterlijf niet in de weg.

Ik leg graag wat training tips uit maar het is zeer verstandig om eerst een paar lessen te nemen met de dubbele longe voordat er zelfstandig mee aan de slag gegaan wordt. Het lijkt namelijk makkelijker dan het is, en vooral de houding ten opzichte van het paard en het mee gaan in de beweging van de hand door middel van de lichaamspositie is belangrijk.

Het is verstandig om te beginnen in een afgesloten ruimte zoals een longeerbak of een afgezette rijbak.

Mijn persoonlijke voorkeur wat betreft het longeren aan de dubbele longe, betreft het longeren door middel van een "schoftje"  / longeersingel met ogen aan de zij/ bovenkant waar de longeerlijnen makkelijk doorheen kunnen glijden.

Daarnaast is er nodig: een dubbele longe ,hoofdstel en longeerzweep.

Voor de veiligheid knip ik de dubbele longe altijd doormidden, want anders valt de longe in lussen wat het moeilijker maakt om vast te houden en gevaarlijk om in te trappen voor mens en paard.
 
De manier van bevestigen van de longe hangt van het paard af, daarbij is het belangrijk om te kijken naar de bouw. (loopt het paard graag te diep?, of loopt het graag te hoog met het hoofd?) ook het trainingsniveau is daarbij van belang.
Over het algemeen is het in het begin het beste om de longe via de achterhand gezien door de bovenste ogen van de longeersingel te doen, dan van binnen naar buiten door de bitringen te doen en te bevestigen aan het stuk tussen de singel en longeersingel.
Bevestiging 1, voor een paard die nog moet leren ontspannen aan de longe en nog niet gewoon is aan nageeflijkheid is dit het beste om mee te beginnen.
Bevestiging 2, bij een paard wat snel achter de teugel kruipt, of te diep komt is dit fijner,

In het begin met longeren is het net als met het rijden belangrijk om het skala der ausbildung te volgen. 
Stap 1 is er om er voor te zorgen dat het paard ontspannen en gehoorzaam is, sommige paarden zijn in het begin erg gespannen. Deze dieren kunnen het beste eerst even wat draven en galloperen zonder dat er wat van ze gevraagd wordt zodat ze wat spanning af kunnen laten vloeien. Andere dieren zijn wat flegmatiek, en voor deze dieren is het belangrijk om gelijk vanaf het begin af aan goed geactiveerd te worden. Met longeren is de zweep "je been" dus is het belangrijk om het paard "aan de zweep" te krijgen net als dat een ruiter hem aan het been rijdt. (zie hoofdstuk aan het been)
 
Het belangrijkste bij het longeren aan de dubbele longe is om het paard goed van achter naar voor, over de rug te laten lopen zodat het beide achterbenen even actief onder het lichaam zet. (het begin van het rechtrichten)
Daardoor wordt het paard nageeflijk en is de longeur in staat om aanleuning te creeren, dit is wel een lastig stuk want om dit goed te kunnen is het belangrijk om mee te gaan in de beweging van het paard door middel van meelopen en te zorgen voor een juiste positie ten opzichte van het paard zonder de drijvende positie kwijt te raken. Het is belangrijk om altijd te zorgen bij de middenhand/ achterhand van het dier te blijven zonder het contact met de mond te verliezen. 
 
Als dit voor elkaar is, en het paard loopt van achteren naar voren lopen met aanleuning dan is er schoudercontrole.
Op deze manier kan er wat stelling gevraagd gaan worden waardoor er lengtebuiging ontstaat en het paard het achterbeen vanuit de heup onder de massa zet. Op deze manier kan het paard dus in de banaanvorm (zie hoofdstuk Lengtebuiging en Rechtrichten) gesteld worden en kunnen de spieren aan de korte kant verlengen waardoor het paard steeds rechter zal worden
Zodra een paard vrij recht is, dan is de volgende stap meer verzameling aan de dubbele longe. Begin met meer schakelen, afhankelijk van de bouw van het paard zal er bij de een iets meer gewerkt moeten worden aan het dragen (langzaam tempo, wel actief houden) en bij een ander paard aan het scherp houden, blijven aanvullen van achteruit. Of in verbinding blijven met een goede aanleuning aan de voorkant.
Mijn voorkeur heeft het om het paard spelenderwijs scherp te houden, net als onder het zadel zal het paard direct voorwaarts moeten willen vertrekken op de (stem)hulp. In draf en galop kan er gespeeld worden met verruimen en dan weer in een langzamer tempo het paard meer laten dragen. Let er goed op dat het paard ten alle tijden goed over de rug blijft lopen. De rug moet bol worden gemaakt ipv hol en de buikspieren worden daarbij aangespannen.
 
Zijgangen
 
Aan de dubbele longe kan er als er aan bovenstaande voorwaarden is voldaan ook een begin worden gemaakt met zijgangen.
Het makkelijkste is om te beginnen met een paard schenkelen aan te leren.Doel van deze oefening is het bevorderen van de lengtebuiging en het kruisen van de achterbenen en zorgen voor verbetering van souplesse, buiging en zijgangen.
 
Schenkelen aan de dubbele longe
Ga rechtuit over de hoefslag en zorg dat er een wand is, loop schuin achter het paard en zorg dat er op beide teugels evenveel contact is.
Vraag dan contrastelling terwijl de binnenhand mee geeft waardoor het paard als ware haaks op de omheining loopt, door hem actief te houden gaat het paard op 3 sporen lopen. En ontstaat er stelling en buiging naar binnen toe, op deze manier kan het paard gegymnasiseerd worden en als het dier dit snapt dan is dat het begin van het wijken. 
 
Wijken aan de dubbele longe
Ga rechtuit over de hoefslag en loop schuin achter het paard, zorg dat het paard actief is en er op beide teugels evenveel contact is. Zorg voor ontspanning bij het paard.
Wend dan af op de korte zijde, vraag iets stelling met de binnenhand en tik het paard zachtjes op de binnenkant van de achterhand zodat het snapt dat het opzij moet. Vang op met de buitenhand en beloon iedere pas opzij..ook als het nog geen scharen is. Zorg dat het paard voldoende voortwaartse drang behoudt.
En let op, dit kan alleen bij een paard wat voldoende vertrouwen heeft in de longeur en zweep. Een bang paard kan gevaarlijk worden, let ook altijd op de positie en zorg dat er voldoende afstand blijft zodat er buiten het bereik van de achterbenen gebleven wordt.