Het belang van een onafhankelijke zit:

Tijdens het rijden wordt vooral gewerkt aan het beter laten lopen van het paard, maar wat vaak vergeten word en zeker zo belangrijk is om in harmonie met je paard te kunnen rijden is de houding en zit van de ruiter.De ruiter moet zich bewust zijn van zijn inwerking op het paard.

Door te werken aan een betere houding en onafhankelijke zit kan de ruiter de bewegingen van het paard beter ondersteunen en beïnvloeden. De ruiter gaat meer ontspannen en met meer gevoel rijden. Ook verbetert de stijl van de ruiter en diens balans en evenwicht. 

Het doel is uiteindelijk dat de ruiter zich als een centaur verbonden voelt met het paard, zodat de ruiter niet meet OP het paard zit, maar meer IN het paard zit en ruiter en paard één worden en de fijnste hulpen doorkomen.

Het gaat erom paard en ruiter in perfecte harmonie met elkaar te laten samenwerken zodat een eenheid ontstaat. Dit kan alleen als de ruiter het paard goed begrijpt en zodanige zit-, been- en teugel hulpen kan geven die het paard kan begrijpen. Het paard zal dan graag voor de ruiter willen werken om zo samen een goed resultaat te bereiken.  

Een onafhankelijke zit creer je door je bewust te worden van je lichaam en hoe je je lichaam gebruikt. Kun je bewust je spieren aan en ontspannen? Kun je voelen wat er onder je gebeurd? Veel ruiters doen teveel hun best en worden daardoor statisch in hun houding en kunnen dan niet meer de beweging van het paard volgen.

Ik probeer het altijd zo simpel mogelijk te houden, zorg dat schouder, heup en hak vanaf de zijkant gezien een verticale lijn zijn. Zorg dat beide voeten op de bal van de voet goed steun hebben in de beugels en dat de beugellengte op de juiste maat is zodat je makkelijk kunt gaan staan vanuit het zadel.

Zorg dat je beide zitbeenknobbels kunt voelen, kantel je bekken iets zodat je een rechte rug hebt en niet hol of bol. En visualiseer dat er een touwtje aan je kruin zit die je hoofd/ lichaam iets omhoog trekt.

Daarnaast houd je je schouders ontspannen, zorg je voor een knik in je elleboog voor de juiste lijn van de arm, hand, teugel, bit. En houdt je je handen ontspannen gesloten met de duimen recht op. Kijk waar je heen gaat in de wendingen, dan geef je in combi met bovenstaande al precies de goede zithulp die het paard nodig heeft.

Veel meer moet je in mijn ogen niet gaan nadenken bij het paardrijden, bovenstaande is al lastig genoeg en als je bijvoorbeeld scheefheid van je paard gaat compenseren met je eigen zit dan kom je alleen maar in een vicieuze negatieve circel terecht en krijg je een kip/ ei verhaal van wie nu het eerste scheef was.

Zorg ten alle tijden dat je ontspannen op je paard zit zodat je zijn bewegingen kunt voelen en volgen.