Een "loperig" paard/ vluchtgedrag onder het zadel:

Onder een "loperig paard" verstaan we dat een paard heel snel over het tempo wilt gaan lopen, de meeste paarden doen dit om geen gewicht op de achterbenen te hoeven dragen.De bouw speelt hierbij ook een grote rol evenals karakter.Paarden die een vrij horizontale bouw hebben, met een horizontale hals zullen over het algemeen loperiger zijn dan paarden die een meer opwaartse bouw hebben.Let wel, paarden die niet loperig zijn, zijn niet per defenitie lui maar hebben een ander bewegingsmechanisme wat in sommige gevallen erg nuttig kan zijn.Het is maar net hoe er mee omgegaan wordt.

Maar goed, dat geldt voor de loperigheid ook, als een horizontaal gebouwd dier zijn achterbeen eronder zet en hij een pas naar voren maakt,en stuwt ipv draagt dan valt het paard in feite op de voorhand.Maar om niet om te vallen zal het dier steeds erg naar voren moeten lopen en moeten blijven lopen totdat hij in balans gereden wordt en leert te dragen.

Hoe dat tot stand komt staat beschreven bij het hoofdstuk voorwaarts/neerwaarts rijden, omdat bij het voortwaarts/neerwaarts rijden ook vaak loperigheid tegen gekomen wordt.De kunst is om het paard zo in balans te laten lopen dat hij de voorwaartse stuwing van de achterhand meer omhoog gaat brengen.Dan gaat het paard zichzelf meer dragen en zal het niet meer zo hard hoeven lopen om niet om te vallen.Bij sommige paarden vinden er dan spectaculaire veranderingen van de gangen plaats.(ruimer) Een paard die wat horizontaler gebouwd is, kan beter niet te diep en/of te laag lopen met het hoofd want dan is het moeilijker voor het dier om in balans te lopen.Een goede graadmeter blijkt altijd weer te zijn dat het "neusje eruit" moet zijn.

Neusje eruit betekent dat de neus altijd naar voren toe wijst en niet naar de borst. Bij correct voorwaarts/ neerwaarts rijden zakt het paard aan de voorkant en laat het "de hals vallen" zodat de bovenste halsspier vanuit de schoft aangespannen wordt. De middelste en onderste halsspieren zijn ontspannen en deinen in de beweging. De neus wijst daarbij naar voren en niet naar de borst.

  

Correcte voorwaarts/ neerwaarts waarbij het paard het gewicht evenredig verdeelt heeft over voor en achterhand. En het paard in horizontaal evenwicht loopt. (evenveel gewicht verdeeld over voor en achterbenen)


vvv

Hier zien we een paard die te diep loopt, ook is er geen verbinding met de ruiterhand want de teugels hangen los.In dit geval moet er been gegeven worden zodat het paard het hoofd omhoog brengt, de ruiter moet de teugels iets oppakken en meegaan met de hand naar voren toe, tegelijk met het been geven.Zonder de boogjes in de teugels en zonder een terug werkende ruiterhand. Dit paard loopt op de voorhand en heeft 3/2 van het gewicht op de voorbenen.