Dominantie en leiderschap:

Het is fijn om te weten hoe rijtechnische problemen opgelost worden in theorie natuurlijk, maar een paard is een dier en daarom komt er een concept bij in de training in de vorm van gedrag.

Het mooiste van paarden en het werken ermee, is de interactie die plaatsvindt tussen mens en paard. Een paard is een prooidier en reageert heel erg sterk op lichaamstaal, terwijl de meeste mensen zich niet bewust zijn van hun eigen lichaamstaal.

Zoals waarschijnlijk duidelijk wordt hij het lezen van bovenstaande tekst, is dat dit voor communicatie problemen kan zorgen tussen mens en paard wat zich uit in "gedrags" problemen bij het paard. Het staat bewust tussen haakjes, want vaak ligt het "gedrags" probleem bij de persoon die met het paard omgaat.

Een paard is een kudde dier, wat betekent dat het altijd de sterkste leider volgt. In de kudde zijn er verschillende paarden die deze rol op zich kunnen nemen, en vaak wisselen paarden onderling ook in rangorde. Dit is belangrijk om te weten, want dit gedrag speelt een belangrijke rol in de omgang met een mens. Het paard scant continu de andere paarden / mensen om te voelen wie de sterkste leider is. Alleen bij een sterkere leider voelt een paard zich veilig en zal het gehoorzamen zonder problemen. Het ene paard doet dit sterker dan het andere paard, het ligt eraan hoe zelfverzekerd het dier is, en hoe dominant. Dominantie kan ook voort komen uit onzekerheid / angst bij het paard maar dat hoeft niet. 

Sterk zit niet in fysieke kracht.. een sterke leider zijn als mens voor een paard, betekent dat een mens zich volledig kan verbinden met het paard in het hier en nu, en van daar uit consequent en congruent kan reageren naar het paard toe.

Definitie van consequent: Consequent houdt dan ook in dat er in principe altijd volgens de -al dan niet met zichzelf- afgesproken richtlijnen wordt gehandeld.

Definitie van congruent: Congruentie betekent overeenstemming tussen denken, voelen en spreken.

Voor een paard geeft consequent zijn duidelijkheid, duidelijkheid zorgt voor rust omdat het dier weet waar het aan toe is en er als ware "afspraken" zijn gemaakt tussen mens en dier. Net zoals er gebeurd bij het opvoeden van een kind.

Congruent zijn is voor mensen vaak moeilijk en alleen te bereiken wanneer het "hoofd" niet voor afleiding aan het zorgen is door allerlei gedachten. En de mens volledig in het hier en nu kan zijn.

Voor mensen die dat moeilijk vinden raadt ik aan om zich te verdiepen in meditatie technieken zodat er geleerd kan worden contact te maken met het eigen gevoel. Dit kan vanalles zijn, net wat er bij de persoon past.

Mijn persoonlijke voorkeur is Tai Chi Tao omdat het een zachte bewegingsvorm is en paarden taoistische wezens zijn. Deze zachtheid is perfect toe te passen bij paarden en en er bestaat ook Tai Chi Tao voor ruiters.