Dominantie en leiderschap:

 

Het is  fijn om te weten hoe je je rij en trainings problemen oplost in theorie natuurlijk, maar een paard is geen fiets en met alleen een praktische handleiding ben je er vaak niet.

Het mooiste van paarden en het werken ermee, is de interactie die plaatsvindt tussen mens en paard. Een paard is een prooidier en reageert heel erg sterk op lichaamstaal, terwijl de meeste mensen zich niet bewust zijn van hun eigen lichaamstaal.

Waarschijnlijk zie je als je bovenstaande leest al dat dat voor communicatie problemen kan zorgen die op hun beurt weer “gedrags” problemen kunnen veroorzaken bij het paard. Ik zet het bewust tussen haakjes, want vaak ligt het “gedrags” probleem bij de persoon die met het paard omgaat.

Een paard is een kudde dier, wat betekent dat het altijd de sterkste leider volgt. In de kudde zijn er verschillende paarden die deze rol op zich kunnen nemen, en vaak wisselen paarden onderling ook in rangorde. Dit is belangrijk om te weten, want dit gedrag speelt een belangrijke rol in de omgang met een mens. Het paard scant continu de andere paarden / mensen om te voelen wie de sterkste leider is. Alleen bij een sterkere leider voelt een paard zich veilig en zal het gehoorzamen zonder problemen. Het ene paard doet dit sterker dan het andere paard, het ligt eraan hoe zelfverzekerd het dier is, en of hoe dominant. Dominantie kan ook voort komen uit onzekerheid / angst bij het paard maar dat hoeft niet.

Sterk zit niet in fysieke kracht.. een sterke leider zijn als mens voor een paard, betekent dat je je volledig kunt verbinden met het paard in het hier en nu, en van daar uit consequent en congruent kunt reageren naar het paard toe.

 

Definitie van consequent: Consequent houdt dan ook in dat er in principe altijd volgens de -al dan niet met zichzelf- afgesproken richtlijnen wordt gehandeld.

Definitie van congruent: Congruentie betekent overeenstemming tussen denken, voelen en spreken.