Correct achterwaarts gaan:

Hoe leer je een paard nu correct achterwaarts gaan? veel mensen beginnen daar mee door aan de teugels te trekken als een paard stil staat en tegelijkertijd been te geven.Maar als je aan de teugels trekt zal het paard alleen "slepend" achterwaarts kunnen gaan omdat je het achterbeen blokkeert met je hand.

Nu hoe leer je het een paard dan anders aan? het ligt van het dier af maar persoonlijk vind ik het handig om het ze aan te leren met grondwerk.Je loopt er dan naast, halster met touwtje om en een dressuurzweep in je handen, dan laat je het paard eerst halthouden waarbij je met de zweep zijn hele lijf aanraakt zodat ie er geen onnodige angst voor heeft.Wanneer dit goed gaat, ga je halt houden en je houd de zweep voor de borst, zegt het commando "terug" en tikt het dier aan met de zweep op de borst.Dit doe je heel zachtjes en zonder druk, met je halster en touw doe je niets.Als het dier een pasje achterwaarts gaat, dan belonen en weer voorwaarts gaan en het op een ander punt doen.Als dat goed gaat leren ze de associatie "terug" met het achterwaarts gaan te maken waardoor het makkelijker aangeleerd word onder het zadel.Overigens kun je als het paard het eenmaal begrijpt de hulp gaan verfijnen.Dan kun je de zweep voor de borst houden en het commando terug geven en dat is voor het dier vaak al genoeg hulp om achterwaarts te gaan.Op een gegeven moment kun je het dan ook zonder zweep.

Onder het zadel kun je het beste met z'n tweeen zijn..de ruiter erop en de helper ernaast met de dressuurzweep.Nu laat de ruiter het paard halthouden op de zit {zonder de teugeldruk} en als het paard netjes stil staat.Doet de ruiter de onderbenen naar achteren zonder het paard er echt mee aan te raken en de helper doet de zweep voor de borst en samen zeggen ze het commando "terug".

De ruiter doet in principe niets met de hand maar houd de normale "verbinding" en alleen als het paard een pas voorwaarts zet, sluit de ruiter de hand om hem direct weer te openen zodra het paard stilstaat, en/of achterwaarts gaat.

Mocht het paard niet direct gaan dan kan de helper het paard even aantikken op de borst zodat ie het begrijpt.Gaat ie een pasje, gelijk belonen! zodra de ruiter wil halthouden of voorwaarts wil, dan doet hij zijn onderbenen weer naar voren op de normale plek zeg maar.Als dit een paar keer herhaald word dan gaat het paard de onderbenen met achterwaarts associeren en heeft de ruiter de helper niet meer nodig.Als het paard het eenmaal begrijpt dan kan het achterwaarts gaan verder perfectioneert worden.

Nu heb je bij het achterwaarts leren gaan soms enkele problemen, ik zal er een paar opnoemen met de oplossingen erbij.Maar eerst moet het paard bovenstaande goed begrijpen en zonder spanning kunnen uitvoeren.

1.Het paard gaat te langzaam, te weinig passen achterwaarts,o f slepend:

Veel voorkomend probleem, in dit geval stapt het paard niet actief genoeg door.Het paard hoeft niet hard te stappen, maar het achterbeen moet actief gebruikt worden.Oplossing is dus het paard actiever laten stappen, dit kan door halthouden en weer actief wegstappen te oefenen, maar de kunst is wel om het paard daar niet te gespannen mee te maken.Ook kun je bij een flegmatiek paard steeds iets aantikken met de zweep, been geven als ie afzwakt {en het liefste als je voelt dat ie wilt gaan afzwakken}  in de stap.Bij een paard wat snel wil gaan dribbelen is de balans daar tussen heel belangrijk.Dus been geven zodat je reactie krijgt, maar niet zoveel dat ie gaat dribbelen.Doet ie dat wel dan hand sluiten totdat ie weer stapt en weer been geven zodat het paard goed snapt dat het moet doorstappen in plaats van draven.

2.Paard gaat scheef achterwaarts:

Ook een veel voorkomend probleem,wat bijna altijd gelijk op loopt met de scheefheid van het paard.Dus hoe rechtgerichter het paard loopt onder het zadel, hoe minder scheef het achterwaarts gaat.Ook hier geld weer dat het paard ook actief genoeg moet stappen.

Oplossing 1 is dus het paard rechtgericht en actief laten stappen onder het zadel en oplossing 2 is eigenlijk een soort "handigheidje".

Stel dat het paard continu met de achterhand naar links achterwaarts stapt, dan ga je op de rechterhand rijden en op de korte zijde naast de bakrand halthouden bij de a of c{lange zijde kan ook, maar het gaat om de steun van de wand} en daar ga je achterwaarts.Scheef naar links kan het dier dan niet lopen want daar is de bakrand.

Maar goed, dit is duidelijk een "handigheidje", de oplossing zit echt meer in het rechtrichten en actief stappen van je paard.

3.Paard komt omhoog:

Dan is er vaak sprake van of teveel teugeldruk, het paard snapt het niet, of het doet hem zeer.

Als het achterwaarts aangeleerd word volgens bovenstaande methode zullen de paarden niet snel omhoog komen, maar eerst moet uitgesloten worden of het paard geen pijn heeft in de rug en/of bekken/achterbenen.Aangezien bij het correct achterwaarts gaan het bekken licht gekanteld word, kan er daar dus iets niet goed zitten.Voor sommige paarden is het bekken kantelen ook erg moeilijk en bij die dieren dient het echt stapje voor stapje aangeleerd te worden zodat ze de tijd krijgen om daarin sterker te worden en vertrouwen te krijgen.

Als het paard het niet snapt, dan moet de basis opnieuw aangeleerd worden, dus eerst aan de hand en daarna met de helper erbij.

Teveel teugeldruk spreekt voor zich, omdat je dan een paard achterwaarts trekt en het de oefening nooit correct kan uitvoeren op die manier.


Hier zie je een paard wat achterwaarts "getrokken" word aan de teugels,het ruitertje heeft kracht op de handen en de eerste reactie van de pony is verzet.Ook blokkeert ze met haar hand de achterbenen waardoor de pony dus nooit meer correct achterwaarts kan gaan.

 

Hier zie je een paard die correct achterwaarts gaat,het bekken word gekanteld zoals je goed kunt zien en het achterbeen word niet geblokkeerd door de ruiterhand. Van hier uit kan het paard direct weer actief naar voren vertrekken vanuit het achterbeen.